Newsroom na Twojej stronie internetowej – nie tylko dla mediów

Newsroom (ang. „pokój wiadomości”) miejsce (takie jak biuro), w którym przygotowuje się materiały do publikacji

Newsroom to internetowe centrum prasowe (lub inaczej: pokój prasowy czy strona prasowa). W praktyce jest częścią firmowej witryny – osobną podstroną, która w tradycyjnym podejściu powinna być tworzona z myślą o mediach. A co by się stało, gdyby zaprojektować newsroom z myślą przede wszystkim o klientach (nie o mediach)? Samo dobro.

Krótko o tym, czym jest newsroom

Firmy czy organizacje non-profit podchodzą do newsroomów na różne sposoby. Dla jednych centra prasowe to miejsca, w których publikuje się kolejne komunikaty informacyjne okraszone danymi osób odpowiedzialnych za  PR w ich firmach. Dla innych newsroomy to rozbudowane podstrony, w których odbiorcy znajdą mnóstwo informacji podanych w postaci artykułów, newsów, zdjęć, filmów, danych finansowych czy nawet podcastów. Tak czy inaczej, w newsroomie powinny znaleźć się wszystkie ważne informacje na temat bieżących działań Twojej firmy – takie, którymi warto się podzielić i które będą wartościowe dla odbiorcy.

Stop! Zanim zaczniesz planować jakiekolwiek działania związane z projektowaniem centrum prasowego na swojej stronie, zatrzymaj się na chwilę i zapamiętaj jedną, bardzo ważną informację:

Centrum prasowe odwiedzają nie tylko dziennikarze, ale też Twoi obecni i potencjalni klienci (a także inwestorzy, dostawcy, pracownicy czy partnerzy biznesowi).

Co w związku z tym?

Newsroom tworzony z myślą o klientach

Planując strategię na Twoje firmowe centrum prasowe, miej w głowie tę ważną zasadę: newsroom to miejsce przeznaczone nie tylko dla mediów, ale też dla klientów.

Takie podejście pozwoli Ci zaprojektować pokój prasowy, które będzie działać na korzyść Twojej firmy wielowymiarowo. Stanie się zarówno darmowym narzędziem SEO, jak i narzędziem PR oraz miejscem do komunikacji z odbiorcami.

Czy na pewno klienci będą zainteresowani newsroomem?

W dzisiejszych czasach obraz marki jest dla kupujących tak samo ważny, jak to, co sprzedaje. Odbiorcy świadomie przeszukują strony internetowe firm, którym zaufają i u których zostawią pieniądze. Chcą wiedzieć, z kim mają do czynienia, jakie wartości reprezentuje firma, w jakie działania – np. charytatywne – się angażuje, czy jej wizerunek jest spójny i czy za słowami idą czyny. Czasy, w których niska cena i dobra jakość produktu czy usługi były nadrzędne i decydowały o komercyjnym sukcesie, minęły. Dzisiaj odbiorcy są coraz bardziej świadomi i szukają czegoś więcej poza najlepszą ofertą finansową. Dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo (graniczące z pewnością), że zanim taki konsument coś od Ciebie kupi, zajrzy nie tylko do katalogu „Oferta”, ale też na blog, do zakładki „O nas” i do centrum prasowego.

Po co mi newsroom, skoro najważniejsze komunikaty mogę dodawać na stronie głównej lub na blogu?

Odbiorcy lubią porządek i przejrzystość informacji. Jeśli na jednej stronie – np. na stronie głównej – informacje o promocjach i nowościach w ofercie będą przeplatać się z doniesieniami na temat zorganizowanych szkoleń, minionych konferencji, nawiązanych współprac czy działań charytatywnych, to użytkownicy odwiedzający Twoją stronę pogubią się w nadmiarze doniesień i… opuszczą witrynę. Ani nie zapoznają się z ofertą, ani nie będą mieć ochoty pogłębiać wiedzy o Twojej marce.

Podobna zasada dotyczy firmowego bloga. Blog to miejsce, z którego odbiorca powinien wynieść wartościową dla niego wiedzę – niekoniecznie z obszaru działalności firmy.

Odbiorcy oczekują, że to właśnie sekcja dla mediów będzie dostarczać aktualnych informacji o firmie. Warto więc dbać o porządek.

Ważne! Newsroom zaprojektowany z myślą o odbiorcach może stać się skutecznym narzędziem marketingowym i lepszym źródłem wiedzy dla mediów.

Newsroom jako darmowe narzędzie SEO

Wyszukiwarki lubią, gdy na stronach www coś się dzieje. Przez „coś” mamy na myśli m.in. regularnie pojawiające się, nowe treści. Witryny, które są często aktualizowane, otrzymują od robotów Google czy innych wyszukiwarek nagrodę w postaci wyższego miejsca w wynikach wyszukiwania.

Jak się ma do tego newsroom? Podstrony z komunikatami informacyjnymi zwykle są aktualizowane najczęściej spośród wszystkich sekcji witryny. Algorytmy, które jak wiemy, lubią aktualizacje, w pierwszej kolejności kierują ruch na taką stronę. Warto więc zadbać o dużą częstotliwość komunikatów, a do tego pamiętać o podstawowych zasadach pozycjonowania. Jeśli chcesz, aby Twoja strona podskoczyła w wynikach wyszukiwania, ale nie masz pewności, od czego zacząć, możesz zgłosić się do nas. Chętnie zastanowimy się, co zrobić, żeby wyróżnić Twoją stronę na tle konkurencji.

A wracając do samego newsroomu, pamiętaj: pisz tak, żeby Twoje teksty chciało się czytać (także ludziom – nie tylko robotom Google).